Hoe maak ik een nieuwe rol aan voor gebruikers?

Je kunt in Laposta op verschillende manieren een nieuwe rol aanmaken: door eerst een rol te maken en hieraan gebruikers te koppelen, of door voor een gebruiker een nieuwe set rechten aan te maken en dit als nieuwe rol te definiëren.

Iedere rol kun je aan een onbeperkt aantal gebruikers toekennen. Je kunt zelf maximaal zeven nieuwe rollen definiëren. Zelf gedefinieerde rollen die aan niemand zijn toegewezen kun je ook weer verwijderen.

Nieuwe rol via rechten per gebruiker

Via de pagina Toegang kun je op de pagina Gebruikers per gebruiker een nieuwe rol aanmaken. Je klikt daarvoor op de rol die rechts van de betreffende gebruiker staat. 

Je kunt nu een bestaande rol selecteren of voor deze gebruiker een nieuwe rol aanmaken. Daarvoor selecteer je de onderste optie (Nieuwe rol) en vink je de gewenste rechten aan. 

Je kunt daarvoor eventueel een voorselectie maken door alle rechten, geen rechten, of de rechten van een standaard rol te laden. Geef deze rol vervolgens een naam en korte omschrijving (die ook andere gebruikers te zien krijgen) en sla deze rol op. De betreffende gebruiker heeft nu direct deze nieuwe rol. Je kunt deze nieuwe rol nu ook toewijzen aan andere gebruikers. 

Nieuwe rol via Gebruikers → Rollen

Via de pagina Toegang kun je naar Gebruikers → Rollen. Je ziet hier een overzicht van alle bestaande rollen in je account. Klik op de knop ‘Nieuwe rol’. 

In het volgende scherm kun je de rechten vastleggen voor deze rol. Daarvoor kun je een voorselectie maken vanuit een rol die standaard in ons programma zit, of je kunt alle rechten direct selecteren (alles) en deselecteren (niets). Als je een naam aan de rol hebt gegeven en een korte omschrijving hebt toegevoegd dan kun je deze nieuwe rol opslaan.

In het overzicht staat deze nieuwe rol nu onder ‘Eigen rollen’. Als je klikt op Details (rechts naast deze rol) dan kun je de rechten bij deze rol bewerken. Je ziet (straks) welke gebruikers deze rol hebben en kunt deze rol verwijderen als geen enkele gebruiker in het account deze rol heeft gekregen.

Je kunt deze nieuwe rol aan een gebruiker toewijzen door naar de pagina Gebruikers te gaan en te kiezen voor de tab Beheren. Klik vervolgens bij de betreffende gebruiker op de naam van de rol en selecteer de gewenste rol in het overzicht waarin nu ook de nieuwe rol (met omschrijving) staat vermeld.

Nog steeds hulp nodig? Neem contact met ons op Neem contact met ons op