Wat zijn voorbeelden van conditionele inhoud?

De manieren waarop je conditionele inhoud kunt toepassen zijn eindeloos, zolang je hiervoor maar kenmerken van jouw relaties hebt ingevoerd in je lijst.

Voorbeeld 1: een gemeente die op basis van de postcode van een relatie een tekst op maat biedt

Stel: als gemeente wil je inwoners in een specifiek postcodegebied een specifieke uitleg geven. Bijvoorbeeld als je het hebt over wegwerkzaamheden waarvan de planning verschillend is per postcodegebied. Je kunt dan meerdere tekstblokken maken en bij ieder blok aangeven aan relaties met welke postcode dit moet worden getoond.

Je selecteert (in dit voorbeeld) de kolom en plaatst daarin de volgende conditie:

Je ziet in de editor dan in het kolommenblok aan het gele icoontje dat er een conditie is bepaald voor dit hele blok:

In de preview zie je direct dat er een regel geldig is voor dit blok en (als je op het pijltje klikt) welke regel dit is:

Je kunt dit testen door jezelf als relatie aan de betreffende lijst toe te voegen met (minimaal) twee verschillende e-mailadressen en bij beide adressen verschillende waarden in de velden te plaatsen. Als je jezelf als testadres markeert en je stuurt een testmail naar beide adressen, dan zie je de verschillende versies in je mailbox.

In dit voorbeeld zien alleen de relaties waarvan de postcode groter is dan 7201 dit Tekstblok in hun nieuwsbrief. Werk je met een inhoudsopgave? Dan wordt bij relaties met een postcode groter dan 7201 dit item natuurlijk ook niet getoond in het blok Inhoud.  

Overigens kun je natuurlijk ook een postcode invoeren als 1234AB en dan nog specifieker aangeven aan exact die waarde moet worden voldaan om het betreffende blok te tonen. 

Voorbeeld 2: een school die op basis van de groep inhoud toont aan alleen de betreffende ouders

Stel: als school vier je voor de kinderen in verschillende groepen op verschillende manieren kerst. De kinderen in groep 1 en 2 hebben een eigen feest, kinderen in groep 3 t/m 6 hebben andere feestelijkheden en voor de kinderen in de groep 7 en 8 organiseer je als school weer iets anders. Je wilt dat ouders alleen de informatie ontvangen over de groep(en) van hun eigen kind(eren). Je maakt in dit voorbeeld hiervoor drie verschillende versies van een tekstbericht (én knop) en wijst hieraan condities toe van het veld 'Groep' (een meerkeuzeveld met meerdere opties). 

in dit geval moet voor het Tekstblok en de Knop voor de info over groep 1 en 2 het veld 'Groepen' 1 of 2 bevatten. Vink voor die 'of'-functie de optie 'Een van de regels moet voldoen' aan:

Voor de overige blokken Tekst en Knoppen stel je andere voorwaarden in voor de andere betreffende groepen. In de preview zie je dan bijvoorbeeld dit:

In de preview staan dus alle tekstblokken en knoppen onder elkaar en zie je welke regels op welke blokken van toepassing zijn. Je kunt de blokjes waarin die regels staan ook verbergen in de preview door bovenin je scherm te klikken op 'Verberg conditionele inhoud'. In de preview worden ook alle titels weergegeven in de inhoudsopgave.

Als je deze nieuwsbrief gaat versturen, dan wordt het bovenste tekst- en knopblok alleen getoond aan ouders waarvan een kind in groep 1 of in groep 2 zit. Alleen in hun versie zit ook een link naar dit item in de inhoudsopgave. In onderstaand voorbeeld zie je het resultaat van een nieuwsbrief van een ouder met kinderen in groep 1 en 3 (links) en een ouder met kinderen in groep 2 en 8 (rechts): hierbij worden andere titels en blokken getoond 

Nog steeds hulp nodig? Neem contact met ons op Neem contact met ons op