Verhuizen vanuit Mailchimp

Als je van Mailchimp wil overstappen op Laposta, dan moeten er een paar dingen gebeuren.

Overzetten relatiebestanden

Wat in Laposta een 'lijst' heet, is in Mailchimp een 'audience'. Vanuit het startscherm van Mailchimp klik je op 'View Audiences' en vervolgens op de audience die je wil overzetten. Hier staat een knop waar 'Export Audience' op staat. Klik hierop en vervolgens op 'Export As CSV' en je hebt alle gegevens op jouw computer staan.

De gegevens staan in een zip bestand. Dit kun je uitpakken door er dubbel op te klikken.

Ga nu in Laposta naar de tab Relaties. Hier kun je een lijst aanmaken waarin de zojuist geëxporteerde gegevens kunnen worden geïmporteerd. Klik daarvoor op 'Maak een nieuwe lijst' en vul de gegevens in. 

Ga nu naar de tab 'Toevoegen' en selecteer het bestand dat je zojuist hebt uitgepakt (het eindigt op '.csv').

Kies voor 'Nieuwe relaties toevoegen' en klik op 'Naar Stap 3' (onderaan de pagina). Laposta laat nu een voorbeeld zien van de gegevens die in de export zijn aangetroffen. Per gegeven kun je ervoor kiezen dit wel of niet te importeren. Een uitgebreide handleiding vind je op de pagina over importeren.

Tip: wil je jouw 'tags' ook importeren? Dat kan gewoon door een veld Tags aan te maken en hierop later te segmenteren. Je kunt een extra veld aanmaken tijdens de import, door onder 'Uw lijst binnen ons programma koppelen') bij de betreffende rij 'Nee, deze kolom niet importeren' te veranderen in 'Ja, maak nieuw meerkeuze veld (meer keuzes)'. Je kunt ook voor de import eerst een extra veld aanmaken via Relaties → Kenmerken lijst → Velden en de knop 'Voeg een nieuw veld toe'. Selecteer dan als veldtype 'Meerkeuze' en selecteer de optie 'Meerdere opties kiesbaar'. 

Klik door de volgende stappen en jouw relatiebestand staat klaar in Laposta.

Overigens mag je in Mailchimp bij gratis gebruik van het programma maar één lijst ('audience') gebruiken. In Laposta kun je zoveel lijsten aanmaken als je wilt.

Overzetten sjablonen

Mailchimp en Laposta hebben allebei een handige drag & drop-editor, maar helaas is het niet mogelijk een sjabloon dat gemaakt is in Mailchimp te importeren. De nieuwsbrief zal dus opnieuw opgemaakt moeten worden. Door dit te doen leer je meteen onze drag & drop-editor goed kennen. Voor als je er niet uitkomt is er een handleiding beschikbaar.

Automations

Mailchimp heeft sinds de herfst van 2020 automations die vergelijkbaar zijn met die van Laposta. Helaas wel alleen bij betaald gebruik ('Standard' pakket); bij Laposta kan iedereen gebruik maken van de volledige functionaliteit van het programma. 

Het overzetten van een automation is niet mogelijk. De automations zullen dus opnieuw moeten worden opgebouwd in Laposta.

Nog steeds hulp nodig? Neem contact met ons op Neem contact met ons op