Hoe personaliseer ik de inhoud van mijn nieuwsbrief?

Personaliseren: gebruik relatievariabelen

In het tekstdeel van de editor kunt u uw tekst ook personaliseren. Elk veld uit uw lijst(en) kunt u hiervoor gebruiken. Boven het tekstdeel van de editor klikt u hiervoor op Relatievariabelen. Na het verzenden van uw nieuwsbrief wordt vervolgens automatisch de bijbehorende waarde van uw relatie in zijn/haar nieuwsbrief vermeld.
Als er voor een relatie geen waarde bekend is, wordt in uw nieuwsbrief de standaardwaarde weergegeven. Als er geen standaardwaarde is, wordt er in uw nieuwsbrief niets vermeld.
Op de pagina Relaties → Kenmerken lijst → Velden kunt u een relatievariabele (veld) aan uw lijst toevoegen en een standaardwaarde invoeren.

Personaliseren: specificeer standaardwaarde relatievariabele

In de editor kunt u de standaardwaarde van een relatievariabele ook specificeren. Een specificatie maakt u door na de relatievariabele een komma te plaatsen en een nieuwe waarde te noteren. Bijvoorbeeld: {{voornaam, gebruiker}}. Deze nieuwe waarde gaat boven de standaardwaarde van uw lijst(en).
Het gebruik van de komma 'overruled' dus de standaardwaarde. Deze specificatie kan handig zijn als u een relatievariabele meerdere keren in uw nieuwsbrief wilt opnemen en niet elke keer dezelfde standaardwaarde wilt laten terugkomen.

Personaliseren: een voorbeeld

Stel u heeft als veld (relatievariabele) 'Voornaam' in uw lijst staan. In uw nieuwsbrief wilt u deze relatievariabele opnemen. Bij het opmaken van uw nieuwsbrief ziet u in de editor dan de relatievariabele Voornaam staan. Als u deze aanklikt, ziet u in de opmaak staan: {{voornaam}}.
Na verzending van uw nieuwsbrief krijgt uw relatie automatisch de juiste waarde van elke relatievariabele te zien. Henk Hovink ziet dan bovenaan zijn nieuwsbrief staan: Beste Henk. Is er geen waarde, geen voornaam, bekend dan neemt Laposta de standaardwaarde in uw nieuwsbrief op. Als de standaardwaarde 'klant' is, leest Henk: Beste klant. Als er geen standaardwaarde is, leest Henk niets: Beste .
Als u in de editor de relatievariabele in uw nieuwsbrief heeft gespecificeerd tot {{voornaam, gebruiker}}, ziet uw relatie ook automatisch de juiste waarde van elke relatievariabele in uw nieuwsbrief staan. Ingrid Ingerma leest dan in haar nieuwsbrief: Beste Ingrid. Als er geen waarde (voornaam) bekend is, leest Ingrid (ongeacht of er een standaardwaarde is of niet): Beste gebruiker.

Personaliseren: bij een verjaardagscampagne

Bij een verjaardagscampagne vindt u onder Relatievariabelen in de editor zeven speciale verjaardagsrelatievariabelen. Deze kunt u voor uw verjaardagsmail gebruiken.
Hieronder is van elke verjaardagsrelatievariabele onder a. vermeld wat de naam is van de variabele in de editor. Onder b. ziet u staan hoe deze variabele in de opmaak van uw nieuwsbrief terechtkomt. Onder c. zoals uw relatie deze variabele krijgt te lezen in uw nieuwsbrief.
Als voorbeeld is een relatie aangehouden die geboren is op 10 mei 1982. Bij de variabelen 1 t/m 5 ontvangt deze relatie de nieuwsbrief op zijn 34e verjaardag, op 10 mei 2016. Bij de variabelen 6 en 7 ontvangt deze relatie in het voorbeeld de nieuwsbrief twee dagen voor zijn verjaardag, op 8 mei 2016. (In Stap 6 kunt u aangeven of u een verjaardagsmail x-dagen voor de verjaardag van uw relatie wilt versturen.)
De zeven verjaardagsrelatievariabelen zijn:
1a. Verjaardag: geboortedatum (10 mei 1982)
1b. Je bent geboren op {{verjaardag-geboortedatum}}.
1c. Je bent geboren op 10 mei 1982.
2a. Verjaardag: leeftijd (34)
2b. Van harte! Je bent nu {{verjaardag-nieuwe-leeftijd}}.
2c. Van harte! Je bent nu 34.
3a. Verjaardag: leeftijd (34e)
3b. Voor je {{verjaardag-nieuwe-leeftijd-rangorde}} verjaardag krijg je een kado.
3c. Voor je 34e verjaardag krijg je een kado.
4a. Verjaardag: datum (10 mei 2016)
4b. Op {{verjaardag-datum}} is het feest.
4c. Op 10 mei 2016 is het feest.
5a. Verjaardag: dag (10 mei)
5b. Op {{verjaardag-dag-maand}} is het feest.
5c. Op 10 mei is het feest.
6a. Verjaardag: dag (dinsdag)
6b. Aanstaande [[verjaardag-weekdag]] ben je jarig.
6c. Aanstaande dinsdag ben je jarig.
7a. Verjaardag: aantal dagen ervoor
7b. Over {verjaardag-dagen-ervoor}} dagen ben je jarig.
7c. Over 2 dagen ben je jarig.

Nog steeds hulp nodig? Neem contact met ons op Neem contact met ons op