Hoe werkt de editor bij een sjabloon van type Joe?

Als je werkt met een sjabloon-op-maat van het type Joe, dan beschik je bij het maken van je nieuwsbrief - in Stap 4 - over een speciale editor. Hoe werkt deze?

De opbouw van je sjabloon

Je sjabloon bestaat uit een header (bovenkant) en een footer (onderkant). Hiertussen kun je blokken plaatsen, vullen en verschuiven. 
De header en footer kun je meestal niet of slechts ten dele aanpassen. Als hierin een titel staat die je kunt aanpassen, klik dan op de tekst, pas in het linkervenster de tekst aan en klik op 'Opslaan'. Check ook of je de preheader kunt (of moet) aanpassen: deze tekst staat linksboven de header. Als je nog iets aan je header of footer gewijzigd wilt zien, moet dit door de ontwerper van je sjabloon gebeuren. De tussenliggende blokken kun je naar eigen inzicht (of volgens de afspraken die je hiervoor binnen je organisatie hebt gemaakt) plaatsen en vullen. 

Blokken toevoegen, verwijderen en verplaatsen

Symbolen

Bij het maken van je nieuwsbrief kun je eenvoudig blokken toevoegen, verwijderen en verplaatsen. In Stap 4 vind je rechtsboven elk blok drie symbolen: 'pijltjes' voor verplaatsen, 'een plus' voor toevoegen en 'een kruis' voor verwijderen.
Als je een blok wil toevoegen, dan klik je op het plus-icoontje en kies je het blok dat je wil toevoegen; je klikt op 'hier' als je dit blok wil toevoegen boven het plus-icoontje en je klikt op 'eronder' als je dit nieuwe blok wil toevoegen onder het blok van het plus-icoontje. 

Teksten en koppen bewerken

In elk blok kun je op de tekst en/of kop klikken. Aan de linkerkant van je beeldscherm zie je vervolgens welke mogelijkheden je voor bewerking hebt.
Met de symbolen boven het tekstdeel van de editor kun je je tekst opmaken (vet weergeven, cursiveren, lettergrootte bepalen, etc.). Met de 'plakfunctie' kun je ook tekst uit andere bronnen in je nieuwsbrief plakken. Aan je tekst kun je ook een tabel, links, bestanden en verwijzingen naar sociale media toevoegen. Met behulp van Relatievariabelen kun je je nieuwsbrief personaliseren. Je kunt het lettertype van de tekst niet aanpassen, omdat dit in het sjabloon is vastgelegd.

Knoppen (of buttons) bewerken

In sommige blokken zitten knoppen, waarmee je lezers verwijst naar een pagina op een website of een bestand.
Ga op de knop staan en voeg links de beschrijving in de knop en de link toe. 
Let op: maak je een digitaal toegankelijke nieuwsbrief, zorg dan dat de beschrijving duidelijk maakt wat de bezoeker te zien en krijgt en varieer in je tekst. Een visueel beperkte lezer hoort anders bijvoorbeeld alleen 'lees meer', 'lees meer'.  
Wil je in een knop verwijzen naar een bestand? Dan kun je het beste jouw bestand uploaden in de mediatheek, daar de link kopiëren (via Details en met de rechtermuisknop kiezen voor Linkadres of Koppeling kopiëren) en vervolgens als link plakken in je nieuwsbrief bij de betreffende knop.   

Afbeeldingen toevoegen en bewerken

Klik op de (dummie-)afbeelding om een afbeelding toe te voegen. Aan de linkerkant van je beeldscherm zie je een venster. Klik op 'Selecteer foto' en selecteer de afbeelding op je computer. Plaats eventueel een link en een alt-text. 
Let op: maak je een digitaal toegankelijke nieuwsbrief, dan is het belangrijk om een alt-text aan de afbeelding toe te voegen in het daarvoor ingerichte venster; deze tekst wordt voorgelezen door schermlezers en moet daarom iets over de afbeelding vertellen.

Tekstblokken met vaste afbeelding

In sommige tekstblokken met afbeelding is de afbeelding verplicht. Je moet op die plek dus een afbeelding toevoegen en kunt dit niet weglaten uit je nieuwsbrief. 
Op de dummie-afbeelding die wordt getoond, wordt daarbij soms een voorgestelde grootte van de afbeelding getoond, zoals in onderstaand voorbeeld (300 x 200):
Als je die grootte hanteert, dan zorgt dat voor rust in de vormgeving en structuur van je nieuwsbrief. Je kunt de afbeelding zelf bewerken en in de juiste verhouding uitsnijden. Desgewenst kun je daarbij ook voor een ander formaat kiezen van je uitsnede. 
Volg deze stappen zorgvuldig om tot het juiste resultaat te komen: 
  1. klik op Bewerken in de afbeelding, waarna een venster opent zoals in onderstaande afbeelding;
  2. klik op het tweede icoontje van boven: Transformeren;
  3. zet een vinkje bij 'Behoud resolutie';
  4. vul onder 'Crop grootte' de voorgestelde breedte in van de afbeelding, in dit voorbeeld is dat 300;
  5. toets Tab, zodat de hoogte van de afbeelding automatisch wordt geschaald en klik op Opslaan:
  6. klik vervolgens nog een keer op Bewerken op de afbeelding en ga opnieuw naar Transformeren. Selecteer NIET de checkbox 'Behoud resolutie' en vul nu de gewenste grootte van de afbeelding in onder Crop grootte. In dit voorbeeld is dat 300 (W) x 200 (H):
  7. Je ziet nu een selectievenster boven je afbeelding in de juiste verhouding, waarmee je het gewenste gedeelte van je afbeelding kunt selecteren dat je wil tonen. Als je dit blok boven het gewenste fragment hebt geplaatst dan klik je op Opslaan om deze selectie te bewaren. 

Tekstblokken met schaalbare afbeelding

Soms zijn er in een sjabloon op maat tekstblokken met afbeeldingen waarbij de grootte van de afbeelding schaalbaar is. In deze blokken kun je de afbeelding verwijderen, door te klikken op het kruis rechtsboven de afbeelding. Je blok wordt dan een gewoon tekstblok. Mocht je in dit blok weer een afbeelding terug willen plaatsen, dan kan dat via de link 'Maak de afbeelding zichtbaar', die onder het tekstdeel van de editor (aan de linkerkant op je beeldscherm) is verschenen.
De afbeelding in dit bloktype kun je schalen door de rechter benedenhoek van de afbeelding met je muis te verslepen.
Als je op de tekst van een blok met schaalbare afbeelding gaat staan, zie je aan de zijkanten van het blok een pijl naar links en rechts staan. Als je hierop doorklikt krijg je afwisselend de afbeelding links, rechts en over de volle breedte te zien.

Inhoudsopgave

Bij een sjabloon op maat kan een inhoudsopgave zitten. Als dit bij jou het geval is, kun je dit blok onder de header van je nieuwsbrief plaatsen. De kop van elk nieuw item in je nieuwsbrief wordt automatisch aan de inhoudsopgave toegevoegd.

RSS of Atom feeds

In het sjabloon kunnen één of meer RSS of Atom feeds worden opgenomen. Bij het laden van het sjabloon in de editor wordt de feed ingelezen en worden de aangegeven elementen getoond. Standaard worden alle in de feed aanwezige items getoond. In de editor verschijnt naast elk item een kruisje. Klikken daarop verwijdert het item. Zo kan snel een selectie worden gemaakt.

Bij volgende stappen wordt deze selectie bewaard. De selectie wordt weer overschreven als het sjabloon opnieuw geladen wordt; dan worden weer alle actuele items getoond.

Preview, testen en de volgende stap

Als je in een blok in het linkervenster klikt op 'Opslaan' , dan kun je kiezen voor een preview en een testmail van je campagne. Het sjabloon van je campagne is ontwikkeld voor een optimale weergave op een mobiele telefoon. Controleer goed of al je geplaatste teksten, afbeeldingen en knoppen inderdaad ook geschikt zijn voor deze mobiele weergave. Stuur jezelf (en/of collega's) een test om te zien of de nieuwsbrief ook in e-mailprogramma's wordt getoond zoals je voor ogen had en check alle links die je hebt geplaatst. 

Als je teruggaat naar Stap 3, dan kun je opnieuw het sjabloon selecteren. Dit kun je ook doen door onderin te kiezen voor het herladen van het sjabloon, met of zonder behoud van de inhoud. Als je verdergaat naar Stap 5, dan ga je naar de laatste controle van je campagne (waarbij je altijd weer terug kunt naar deze Stap 4). 

Nog steeds hulp nodig? Neem contact met ons op Neem contact met ons op