Relatievariabele

Relatievariabele is een andere term voor de naam van een veld in uw lijst.

Voorbeelden van een relatievariabele zijn: voornaam, achternaam, woonplaats, telefoonnummer, geslacht, leeftijd, beroep, hobby, registratienummer en id.
Alle relatievariabelen c.q. velden in uw lijst(en) kunt u gebruiken om uw nieuwsbrieven en welkomstmail te personaliseren. We adviseren u dit ook te doen. Uit onderzoek blijkt dat gepersonaliseerde nieuwsbrieven succesvoller zijn.
Ten tweede kunt u relatievariabelen gebruiken om uw lijst op te splitsen. Door dit te doen (te segmenteren) kunt u uw nieuwsbrief aan een deel van uw lijst toesturen. Bijvoorbeeld: alleen aan uw relaties uit de provincie Gelderland. 
Ten derde kunt u relatievariabelen (zoals een id) opnemen in een link in uw nieuwsbrief. Hiermee kunt u bijvoorbeeld uw nieuwsbriefrelatie op uw eigen website automatisch laten inloggen.
Op de pagina Relaties/Kenmerken lijst/Velden kunt u relatievariabelen toevoegen aan uw lijst en aanmeldformulier. Voor elke relatievariabele kunt u een standaardwaarde invullen.
Een standaardwaarde is altijd verbonden aan een lijst. Een relatievariabele die u in meerdere lijsten gebruikt kunt u dus verschillende standaardwaardes geven.
Bij het maken van een nieuwsbrief - in Stap 4 - kunt u in de editor een relatievariabele invoeren. Ook bij het importeren van een kant-en-klare (html)nieuwsbrief kunt u - in Stap 3 - relatievariabelen gebruiken.
Bij het verzenden van uw nieuwsbrief wordt automatisch de bijbehorende waarde van uw relatie vermeld. Als er voor een relatie geen waarde bekend is, wordt in uw nieuwsbrief de standaardwaarde weergegeven. Als er geen standaardwaarde is wordt er in uw nieuwsbrief niets vermeld.
In Stap 4 kunt u voor de nieuwsbrief die u aan het maken bent de standaardwaarde ook specificeren. Een specificatie maakt u door na de relatievariabele een komma te plaatsen en een nieuwe waarde te noteren. Bijvoorbeeld: {{voornaam, gebruiker}}. Deze nieuwe waarde gaat boven de standaardwaarde van uw lijst(en).
Het gebruik van de komma 'overruled' dus de standaardwaarde. Deze specificatie kan ook handig zijn als u een relatievariabele meerdere keren in uw nieuwsbrief wilt opnemen en niet elke keer dezelfde standaardwaarde wilt laten terugkomen.
Ter verduidelijking: stel u heeft de relatievariabele 'voornaam' aan uw lijst toegevoegd. In uw nieuwsbrief neemt u - via de editor in Stap 4 - deze relatievariabele op. Bij het opmaken van uw nieuwsbrief in Stap 4  ziet u dan staan: {{voornaam}}.
Na verzending van uw nieuwsbrief krijgt uw relatie automatisch de juiste waarde van elke relatievariabele te zien. Henk Hovink ziet dan bovenaan zijn nieuwsbrief staan: Beste Henk. Is er geen waarde, geen voornaam, bekend dan neemt Laposta de standaardwaarde in uw nieuwsbrief op. Als de standaardwaarde  'klant' is, leest Henk: Beste klant. Als er geen standaardwaarde is, leest Henk niets: Beste .
Als u in Stap 4 de relatievariabele in uw nieuwsbrief heeft gespecificeerd tot {{voornaam, gebruiker}}, ziet uw relatie ook automatisch de juiste waarde van elke relatievariabele in uw nieuwsbrief staan. Ingrid Ingerma leest dan in haar nieuwsbrief: Beste Ingrid. Als er geen waarde (voornaam) bekend is, leest Ingrid(ongeacht of er een standaardwaarde is of niet): Beste gebruiker.
Let op: de standaardwaarde geldt alleen voor gebruik in de nieuwsbrief. Het is niet zo dat de standaardwaarde bij een inschrijving in een lijst gebruikt wordt wanneer er geen waarde wordt ingevuld.
Tot slot, in hele specifieke gevallen kan het zijn dat uw relatie de relatievariabele in zijn nieuwsbrief te zien krijgt. Uw relatie leest dan bovenaan zijn nieuwsbrief: Beste {{voornaam}}. Dit gebeurt alleen bij testadressen die niet in uw lijst(en) voorkomen en bij een nieuwsbrief die wordt verstuurd aan meerdere lijsten met dezelfde relatievariabele, maar met verschillende standaardwaardes. U kunt dit voorkomen door in Stap 4 uw relatievariabele te specificeren.

Nog steeds hulp nodig? Neem contact met ons op Neem contact met ons op