Hoe maak ik een toestemmingscampagne? (versie 1)

Als u besloten hebt (een deel van) uw relaties opnieuw om toestemming te vragen, dan kunt u een toestemmingscampage versturen. Hiervoor onderneemt u de volgende stappen.

Bereid uw lijst voor

Om vast te kunnen leggen welke relaties toestemming hebben geven voor het ontvangen van nieuwsbrieven voegt u een extra veld toe aan uw lijst. Ga hiervoor naar Relaties → (lijst selecteren) → Kenmerken lijst → Velden. Klik onderaan op 'Voeg nieuw veld toe'.

  • Als veldnaam kunt u 'Toestemming' kiezen;
  • Het veldtype moet 'Meerkeuze' zijn;
  • Met opties Ja en Nee;
  • Eén optie kiesbaar;
  • Weergave: aanvinken;
  • Klik op Opslaan.

Bereid het formulier voor

Straks moet het hierboven toegevoegde veld door uw relaties aangevinkt kunnen worden. Dit doen we met een wijzigingsformulier. Ga hiervoor naar Relaties → (lijst selecteren) → Verrijken → Aanvullen, en klik op 'Beginnen'.

Op de eerste pagina kunt u eventueel tekst en kleuren aanpassen. Ga dan naar Stap 2.

In Stap 2 ziet u alle velden van uw lijst. Verberg ze allemaal, behalve het e-mailadres en het net toegevoegde toestemmingsveld. Verbergen kan door op het veld te klikken en aan de rechterkant op 'Verberg dit veld in formulier' te klikken.

Maak het toestemmingsveld verplicht. U kunt hier de tekst boven het toestemmingsveld nog aanpassen, bijvoorbeeld naar: "Wilt u nieuwsbrieven blijven ontvangen?".

Klik op 'Opslaan en naar Stap 3'. Hier en in Stap 4 kunt u eventueel nog teksten of vormgeving aanpassen.

Start een campagne

Begin een nieuwe campagne en selecteer hiervoor hierboven aangepaste lijst. In de campagne beschrijft u (kort) dat u in het kader van de AVG opnieuw toestemming vraagt om nieuwsbrieven te versturen.

Neem een link naar het wijzigingformulier op. Dit kan een gewone link zijn in de tekst. Klik hiervoor op een tekstvak en selecteer aan de linkerkant de tekst waarachter u de link wilt plaatsen. Klik dan erboven op 'Relatievariabelen' en kies 'gegevens inzien en wijzigen'.

Beter is het een duidelijke knop te maken. Sleep daarvoor een knop op de goede plek en pas de tekst aan, bijvoorbeeld naar 'Ik wil nieuwsbrieven blijven ontvangen', of 'Pas voorkeuren aan'. Vul voor de link achter de knop in: /tag/edit

Verstuur even een testmail aan uzelf om te zien of alles goed staat. Het is hierbij belangrijk dat uw e-mailadres in de betreffende lijst voorkomt.

Verstuur de campagne

Als u getest heeft kunt u de campagne versturen. Houdt u er rekening mee dat een flink deel van uw relaties zich niet opnieuw in zal schrijven. Dat is jammer, maar het de relaties die overblijven zijn in ieder geval zeker geïnteresseerd in uw boodschap.

Stuur een herinnering (of meerdere)

Mensen krijgen veel van dit soort e-mails. Als ze niet reageren betekent dat niet altijd dat ze niet willen. Het is daarom goed de campagne een of twee keer te herhalen. 

Om alleen diegenen te bereiken die hun toestemming nog niet gegeven hebben, maakt u eerst een segment aan. Dat doet u onder Relaties → (lijst selecteren) → Segmenteren. Maak een nieuw segment en kies voor segmenteren op basis van relatiegegevens.

Selecteer het veld dat over de toestemming gaat, en stel in dat het gelijk moet zijn aan 'Nee'. Sla het segment op.

Maak nu een kopie van uw eerdere campagne, en richt deze in Stap 2 aan het segment, en niet meer aan de hele lijst. Doorloop de volgende stappen; bij het vullen van de nieuwsbrief kunt u de teksten nog wat aanpassen.

Bewaar eventueel wijzigingsmailtjes

Onder Relaties → (lijst selecteren) → Kenmerken lijst kunt u een e-mailadres invullen waarop u op de hoogte gehouden wordt van wijzigingen. Deze mailtjes kunt u bewaren zodat u later aan kunt tonen wanneer iemand toestemming gegeven heeft.

Deze informatie wordt ook binnen Laposta vastgelegd. Onder de details van een relatie staat wanneer de gegevens gewijzigd zijn. Als dit vlak na uw campagne is geweest dan weet u wanneer de toestemming verleend is.

Verwijder relaties die geen toestemming gaven

Als u toestemming heeft gevraagd en niet gekregen, dan moet u op een gegeven moment de relaties verwijderen die geen toestemming gegeven hebben. U kunt hiervoor het segment bekijken dat u eerder maakte. Als u het aantal weergegeven relaties op 500 zet, en linksboven alle relaties tegelijk aanvinkt, dan kunt u met de knop onderaan de lijst de relaties allemaal tegelijk verwijderen.

Nog steeds hulp nodig? Neem contact met ons op Neem contact met ons op