Extra vinkje in het aanmeldformulier

In de AVG staat dat het aanmelden voor een nieuwsbrief een duidelijke, bevestigende actie moet zijn. Als je een van onze aanmeldformulieren gebruikt dan is het meestal volledig duidelijk waarmee de klant instemt: het ontvangen van de nieuwsbrief. Dat is immers het doel van het formulier.

Als je het formulier gebruikt voor een ander doel (bijvoorbeeld een e-book)

Als je een van onze aanmeldformulieren gebruikt om iets anders aan te bieden, bijvoorbeeld een gratis e-book, en je wil deze mensen ook een nieuwsbrief sturen, dan is het voor hen niet meteen duidelijk dat zij niet alleen het e-book, maar ook de nieuwsbrief zullen ontvangen.

Het is dus belangrijk dit goed aan te geven. Dat kan op twee manieren:

  • Door duidelijk in de tekst boven het formulier aan te geven wat de gevolgen zijn van de aanmelding (dus: vermelden dat er een e-book en een nieuwsbrief gestuurd zal worden). Goed is het om dan ook de knop van een andere tekst te voorzien (bijvoorbeeld: 'Ontvang e-book en nieuwsbrief').
  • Door een extra vinkje op te nemen in het formulier. Hieronder wordt dat verder uitgelegd.

Extra vinkje bij het aanmeldformulier

In plaats van extra tekst kun, kun je ook een extra vinkje plaatsen in het formulier. Bij dit vinkje schrijf je dan bijvoorbeeld: 'Ja, ik ontvang ook graag de nieuwsbrief'.

Je kunt dit doen door een extra veld aan jouw lijst toe te voegen. Ga hiervoor naar Relaties → Wijzig kenmerken (bij de lijst waar het om gaat) → Velden. Hier voeg je een nieuw veld toe met als veldtype 'Meerkeuze'. Als opties kies je bijvoorbeeld 'Ja' en 'Nee'.

Je kunt ervoor kiezen om dit nieuwe veld verplicht te maken. Als jij jouw e-book ook wilt toesturen zonder dat mensen verplicht zijn zich aan te melden voor jouw nieuwsbrief dan kun je het ook vrij laten, maar dan moet je een extra 'Geen keuze'-optie toevoegen. Het vinkje mag immers niet standaard op 'Ja' staan.

Hoe het instellen van de tekst, de plek en het wel of niet verplicht zijn moet, lees je in de documentatie voor een zelfstandig aanmeldformulier of voor een ingebed formulier.

Als je de keuze vrij laat en later een nieuwsbrief wil sturen, kan dat natuurlijk alleen aan de mensen die 'Ja' hebben aangegeven. Dit doe je door middel van een segment.

Nog steeds hulp nodig? Neem contact met ons op Neem contact met ons op