Globale blokkadelijst
Als je een nieuwsbrief verstuurt naar een e-mailadres dat niet meer bestaat, krijgt Laposta hier een melding van. De ontvangende mailserver geeft dit aan ons door. Dat noemen we een hard-bounce. Het betreffende adres wordt dan uit de actieve lijst gehaald en onder de tab 'Opgeschoond' geplaatst.
Hard-bounces zijn normaal en geen probleem, maar dat kan het wel worden als we hetzelfde adres daarna nogmaals proberen te mailen. Ontvangende mailservers vatten dit op als een teken van een slordige omgang met verzendlijsten en dit kan resulteren in een verminderde verzendreputatie voor ons gehele platform.
Meerdere keren mailen naar een niet bestaand adres gebeurt niet als je binnen je account campagnes naar dezelfde lijst verstuurt, maar het kan wel gebeuren met een andere lijst waarin dat adres ook voorkomt. En omdat Laposta voor veel verschillende klanten nieuwsbrieven verstuurt, kan het ook gebeuren dat een adres al is opgeschoond in een campagne van een ander account.
Om deze reden werkt Laposta met een globale blokkadelijst. Adressen worden hier bij de eerste hard-bounce aan toegevoegd. Bij een volgende poging naar dat adres te mailen kunnen we zien dat dit zinloos is, en schonen we het adres direct op zonder het werkelijk te versturen. In je lijst en in de resultaten geldt het als een 'gewone' bounce, maar je kunt wel zien dat het van deze lijst afkomstig is.

Kan ik een adres van de globale blokkadelijst halen?
Ja, als het adres in een van je lijsten is opgeschoond en je zeker weet dat het in orde is. Open de relatie (Relaties / Bekijken, tabblad Opgeschoond, Details) en klik op 'Weer activeren'. In het venster zie je dat het adres op de globale blokkadelijst staat. Bevestig je, dan is de relatie weer actief en halen we het adres van de lijst.
Dat kan alleen voor adressen in je eigen lijsten. Je kunt dus niet van willekeurige adressen nagaan of ze op de blokkadelijst staan.
Een adres van de blokkadelijst halen kan één keer, voor alle gebruikers van Laposta samen. Bouncet het adres daarna opnieuw, dan komt het meestal weer op de lijst, en dan kan niemand het er nog zelf af halen..
Lees meer in Kan ik opgeschoonde relaties weer activeren?