Gebruik van kolommen in je nieuwsbrief

Voor de structuur en vormgeving van je nieuwsbrief kan het gebruik van het blok Kolommen een uitkomst zijn.

Toevoegen blok Kolommen

Voor het toevoegen van een kolommenblok klik je eerst op de buitenkant van je nieuwsbrief. Vervolgens sleep je het blok Kolommen naar de juiste positie in je nieuwsbrief. In de kolommen van je kolommenblok kun je vervolgens andere blokken slepen, zoals de blokken Tekst, Afbeelding, Filmpje, Titelregel en Scheidingslijn.

Twee, drie of vier kolommen

Het kolommenblok kan uit twee, drie of vier kolommen bestaan. Voor het instellen van het aantal kolommen klik je eerst op het kolommenblok in je nieuwsbrief. Daarna selecteer je in het groene kader dat nu om dit blok wordt getoond het tandwieltje aan de linkerkant van het blok. Links in het scherm verschijnt nu het tabblad Kolommen. Klik op Kolommen → Instellingen en selecteer het aantal gewenste kolommen onder 'Aantal kolommen'; je kunt kiezen uit 2, 3 of 4 kolommen.

Opmaak en weergave van kolommenblok

Onder het tabblad Kolommen → Vormgeving kun je voor de weergave op een desktop en de weergave op een telefoon de opmaak instellen. Je start altijd met de weergave voor desktop. Onder de knop 'Vak' kun je de achtergrondkleur en marges van het blok bepalen én de achtergrondkleur (en marges) per kolom. Onder de knop 'Buitenkant' kun je de kleur en marges voor de buitenkant van het blok aanpassen. 
Kolommen worden bij weergave op een mobiele telefoon standaard onder elkaar geplaatst. Heb je bijvoorbeeld een afbeeldingblok in de linkerkolom en een tekstblok in de rechterkolom geplaatst, dan wordt op een mobiele telefoon die afbeelding bovenaan (over de volle breedte) getoond en wordt het tekstblok daaronder (eveneens over de volle breedte) getoond. Wil je dat niet, dan kun je onder Vormgeving via het telefoon-pictogram een vinkje zetten voor 'Niet stapelen, maar tonen als op desktop'. Als je het kolommenblok helemaal niet wil tonen bij weergave op een mobiele telefoon, dan kun je een vinkje zetten voor de optie 'Verberg dit blok op mobiel'. 
De hoogte van de kolommen kun je helaas niet helemaal vastzetten. Dat komt omdat de verschillende e-mailprogramma's voor het weergeven van tekst (iets) meer of minder ruimte nemen.

Verplaatsen, kopiëren en verwijderen kolommenblok

Als je het kolommenblok wil verplaatsen, kopiëren of verwijderen, dan klik je eerst in het kolommenblok. Je ziet in het groene kader dat nu om dit blok wordt getoond vier pictogrammen:

  • met het pijltje kun je gehele kolommenblok verplaatsen naar boven of beneden;
  • met het tandwieltje pas je de instellingen van het blok aan, zoals hierboven omschreven;
  • klik op het dubbele vierkantje om het kolommenblok te kopiëren;
  • klik op het kruisje om het gehele kolommenblok te verwijderen. Daarmee worden ook alle blokken in de kolommen verwijderd.

De icoontjes in de grijze balken van een kolommenblok hebben betrekking op het verplaatsen, kopiëren en verwijderen van het betreffende blok ín het kolommenblok.

Nog steeds hulp nodig? Neem contact met ons op Neem contact met ons op