Waarom breekt Gmail mijn nieuwsbrief af?

Gmail breekt e-mails soms af. Onderaan je nieuwsbrief komt dan een link te staan naar de volledige nieuwsbrief ('Hele bericht weergeven', of 'Message clipped' staat er dan). Dit kan zowel in de webversie van Gmail voorkomen als op de mobiele versies voor iPhone en Android.

Mogelijke gevolgen

  • De reden voor het afbreken is de grootte van de achterliggende code van de e-mail: het gebeurt als dit in totaal meer is dan ongeveer 115 kilobyte. (Het is goed te weten dat de grootte van de eventuele afbeeldingen hierbij niet van belang is.)
  • Het afbreken van de nieuwsbrief heeft ook tot gevolg dat het laatste blok, waarin mensen zich kunnen afmelden, niet zichtbaar is. In dit blok bevindt zich de code waarmee we meten of een nieuwsbrief is geopend. Ons programma kan hierdoor in dit soort gevallen een nieuwsbrief alleen als geopend registreren als jouw relatie op de link klikt om de hele nieuwsbrief te bekijken.
  • Meestal zijn nieuwsbrieven die met onze drag & drop-editor zijn gemaakt kleiner dan 115 kB. Alle sjablonen die we aanbieden bijvoorbeeld blijven hier ruimschoots onder. Maar als jouw nieuwsbrief uit veel verschillende blokken bestaat, kan de achterliggende code deze grens overschrijden.
Wil je weten hoe groot de nieuwsbrief is waaraan je op dit moment werkt? Je vindt dit in Stap 5, onder het voorbeeld van de nieuwsbrief. Van reeds verzonden nieuwsbrieven kun je dit bekijken door op de pagina Campagnes (in het Overzicht van campagnes) bij de betreffende nieuwsbrief op de link Bekijken te klikken. Helemaal onderaan zie je de grootte van deze nieuwsbrief staan.
Het afbreken van een nieuwsbrief die groter is dan 115 kB is niet te voorkomen. Is jouw nieuwsbrief groter dan 115 kB  en wil je dat jouw nieuwsbrief direct in zijn geheel te zien is in Gmail? Dan heb je maar één optie: je zult jouw nieuwsbrief moeten inkorten. Daarbij kun ke rekening houden met de standaardgrootte van elk blok in je nieuwsbrief. Zie daarvoor de tabel onderaan deze pagina.
Je kunt ook - als alternatief - ervoor kiezen alleen jouw Gmail-relaties een ingekorte versie toe te sturen. Hiertoe moet je een segment voor jouw Gmail-relaties aanmaken. Alle overige relaties kun je de uitgebreide versie toesturen.
Tot slot: waarom moeten (sommige) blokken uit zoveel code bestaan? Deze vraag is vooral voorstelbaar als je ervaring hebt met het maken van websites. Het antwoord is dat e-mailprogramma's veel wispelturiger zijn dan webbrowsers; waardoor veel extra trucs (lees: code) nodig zijn om nieuwsbrieven in al deze programma's goed te laten weergeven.

Overzicht grootte blokken in nieuwsbrieven

Om een goede indruk te krijgen van de grootte van jouw nieuwsbrief staan hieronder de blokken met hun grootte in kilobytes. Dit zijn de standaardblokken in een nieuwsbrief; als je ze vult en aanpast is de grootte natuurlijk iets anders (maar niet veel).
Een lege nieuwsbrief start met 21,2 kB.
Blok Grootte (kB)
Tekst 3,8
Tekst met afbeelding 4,5
Titel 2,7
Scheidingslijn 2,6
Afbeelding 2,7
Filmpje 2,9
Knop 3,4
Volgen 10,5
Delen 15,3
Kolommen 0,3

Nog steeds hulp nodig? Neem contact met ons op Neem contact met ons op