Hoe werkt de vernieuwde drag & drop-editor?

In het voorjaar van 2023 is de laatste versie van de drag & drop-editor van Laposta gelanceerd. Uniek aan deze editor is de mogelijkheid om specifiek voor de weergave van een nieuwsbrief op een mobiele telefoon wijzigingen aan te brengen, zonder dat deze zichtbaar zijn voor de weergave op een desktop of laptop. Handig als je bedenkt dat gemiddeld ruim 40% van de Nederlanders e-mail op een smartphone leest. 

Blokken en huisstijl

Voor het toevoegen van blokken en het vastleggen van je huisstijl klik je in Stap 4 op de buitenkant van je nieuwsbrief. Aan de linkerkant van je beeldscherm krijg je vervolgens 'Blokken en huisstijl' te zien.

  • Onder het tabblad Blokken zie je elf verschillende soorten blokken die je in je nieuwsbrief kunt slepen. Slepen ('to drag') doe je door met je muis boven het blok naar keuze te staan, je muis ingedrukt te houden houden terwijl je met je muis naar rechts beweegt en je muis op de gewenste plek los laat ('to drop').
    Je kunt een onbeperkt aantal blokken in je nieuwsbrief slepen, maar we raden aan om nieuwsbrieven altijd zo compact mogelijk te houden.
  • Onder het tabblad Huisstijl zie je 3 knoppen waar je elementen van je huisstijl voor opmaak van jouw nieuwsbrief kunt invullen, zodat je dit niet apart voor ieder blok hoeft te doen. Via de knop 'Middendeel' kun je daarbij je gewenste lettertype en - weergave bepalen. 
    Voor de weergave op een mobiele telefoon klik je naast 'Huisstijl' op het telefoon-pictogram. Je kunt dan de achtergrondkleur voor de mobiele weergave aanpassen onder de knop 'Buitenkant' en 'Middendeel', waar je ook de weergave van teksten kunt aanpassen voor de mobiele weergave.

Als je op een blok in je nieuwsbrief klikt, kun je de inhoud, vormgeving en instellingen van dat blok aanpassen. Als je klaar bent met bewerken van het blok kun je op de knop Opslaan of Annuleren klikken. Hierna kom je weer in het overzicht van blokken terecht. Voor dit laatste kun je ook, zoals gezegd, klikken op de buitenkant van je nieuwsbrief.

De verschillende soorten (content)blokken:

1. Kolommen

Blok Kolommen

Door een blok Kolommen in je nieuwsbrief te slepen, kun je in een blok een verticale verdeling maken. Je kunt daarbij kiezen voor 2, 3 of 4 kolommen. In de kolommen zelf sleep je vervolgens weer één van de andere contentblokken, zoals 'Tekst' en 'Afbeelding'. In de mobiele weergave kun je kiezen of je de kolommen onder elkaar (responsive) of naast elkaar wil weergeven.  

Hier lees je meer over toepassing van het blok Kolommen

2. Tekst

Blok Tekst

In het blok  Tekst kun je onder de tab Inhoud een titel en tekst plaatsen. Van de titel kun je een link maken door een url te typen of plakken in het veld onder de titel, met daarvoor het ketting-icoontje. Je kunt de tekst aanpassen in de wysiwyg-editor. Je kunt niet alleen je tekst aanpassen en de indeling daarvan, maar ook bijvoorbeeld links maken, de tekst personaliseren met relatievariabelen en een tekstlink maken naar een bestand

Onder de tab Vormgeving kun je voor weergave op desktop en mobiel de opmaak van de titel, de tekst, het vak en de buitenkant instellen. Daarnaast kun je aangeven of je het blok wilverbergen in de weergave op desktop en/of mobiel, of je de vormgeving wil kopiëren naar alle andere blokken van dit type (of, als je tekstblok in een kolom staat, alleen in dat kolommenvak) en of je de opmaak wil gebruiken als standaard voor nieuwe tekstblokken die je plaatst. 

Onder de tab Instellingen kun je aangeven of de titel van het blok getoond of verborgen moet worden in de inhoudsopgave. Als je geen blok 'Inhoudsopgave' toevoegt aan je nieuwsbrief, dan maken de instellingen daarvoor niks uit. 

Wil je weer naar het overzicht van blokken en de opties voor de huisstijl? Sla dan het blok op of klik op de buitenkant van de nieuwsbrief.

3. Tekst met afbeelding

In het blok Tekst met afbeelding kun je onder de tab Inhoud een afbeelding en tekst plaatsen. Als je de tekst aanklikt dan kun je het blok wijzigen. Je kunt een afbeelding uploaden, desgewenst een link achter de afbeelding typen of plakken en een alt-tekst invoeren. Je kunt de tekst aanpassen in de wysiwyg-editor. Je kunt niet alleen je tekst aanpassen en de indeling daarvan, maar ook bijvoorbeeld links maken, de tekst personaliseren met relatievariabelen en een tekstlink maken naar een bestand.
Als je een titel boven de tekst wil plaatsen, dan moet je daarvoor een blok Titelregel toevoegen (zie 4.).

Onder de tab Vormgeving kun je de opmaak van de afbeelding, de tekst, het vak en de buitenkant instellen. Daarnaast kun je aangeven of je het blok wil verbergen in de weergave op desktop en/of mobiel, of je de vormgeving wil kopiëren naar alle andere blokken van dit type (of, als dit in een kolom staat, alleen in dat kolommenvak) en of je de opmaak wil gebruiken als standaard voor nieuwe blokken van dit type die je plaatst.
Tip: wil je de tekst niet om de afbeelding laten heenlopen, maak dan liever gebruik van een kolommenvak en plaats daarin een tekstblok en een  Afbeeldingblok.

Onder Instellingen bepaal je of de afbeelding links of rechts in de tekst moet komen.

Hier lees je meer informatie over het toevoegen van afbeeldingen aan je nieuwsbrief

4. Titelregel

Blok Titelregel

In een Titelregel plaats je een losse kopregel. Je past de inhoud aan door op de tekst te klikken en links onder de tab Inhoud de tekst te vervangen. Je kunt hiervan desgewenst een link maken door een url te typen of plakken in het veld daaronder. 

Onder de tab  Vormgeving kun je voor weergave op desktop en mobiel de opmaak van de titel, het vak en de buitenkant instellen. Daarnaast kun je aangeven of je het blok wil verbergen in de weergave op desktop en/of mobiel, of je de vormgeving wil kopiëren naar alle andere titelblokken (of, als je titel in een kolom staat, alleen in dat kolommenvak) en of je de opmaak wil gebruiken als standaard voor nieuwe titelregels die je plaatst. Deze opmaak geldt overigens alleen voor titels in een blok Titelregels, niet voor titels in een Tekstblok.  

Onder de tab  Instellingen kun je aangeven of de titel van het blok getoond of verborgen moet worden in de inhoudsopgave. Als je geen blok 'Inhoudsopgave' toevoegt aan je nieuwsbrief, dan maken de instellingen daarvoor niks uit. 

5. Scheidingslijn

Je kunt met het blok Scheidingslijn een horizontale lijn plaatsen die je in dikte, kleur en soort kunt aanpassen onder de tab Vormgeving. Je kunt de lijn anders vormgeving voor de weergave op desktop en mobiel en ook de buitenkant van dit blok aanpassen. Daarnaast kun je aangeven of je de lijn wil verbergen in de weergave op desktop en/of mobiel, of je de vormgeving wil kopiëren naar alle andere scheidingslijnen (of, als je lijn in een kolom staat, alleen in dat kolommenvak) en of je de opmaak wil gebruiken als standaard voor nieuwe lijnen die je plaatst.

6. Afbeelding

In het blok  Afbeelding kun je onder de tab Inhoud een afbeelding uploaden, desgewenst een link achter de afbeelding typen of plakken en een alt-tekst invoeren. 

Onder de tab  Vormgeving kun je de marges van het vak en de buitenkant instellen voor de weergave op desktop en mobiel. Daarnaast kun je aangeven of je het blok wil verbergen in de weergave op desktop en/of mobiel, of je de vormgeving wil kopiëren naar alle andere afbeeldingen van dit type (of, als dit in een kolom staat, alleen in dat kolommenvak) en of je de opmaak wil gebruiken als standaard voor nieuwe afbeeldingen die je plaatst.

Als je de afbeelding wil bewerken, ga dan in je nieuwsbrief met je muis op de afbeelding staan en klik op knop 'Afbeelding bewerken' die dan verschijnt. Hier lees je op welke manieren je de afbeelding kunt bewerken.

7. Filmpje

Met het blok Filmpje plaats je onder de tab Inhoud een screenshot van en link naar een video op YouTube of Vimeo en wordt automatisch een playbutton aan de voorvertoning toegevoegd. Je kunt aan de afbeelding die wordt gegenereerd een alt-tekst toevoegen.  

Onder de tab Vormgeving kun je de marges van het vak en de buitenkant instellen voor de weergave op desktop en mobiel. Daarnaast kun je aangeven of je het blok wil verbergen in de weergave op desktop en/of mobiel, of je de vormgeving wil kopiëren naar alle andere videoblokken (of, als dit in een kolom staat, alleen in dat kolommenvak) en of je de opmaak wil gebruiken als standaard voor nieuwe video's die je plaatst. Lees hier meer over het toevoegen van video in je nieuwsbrief

8. Knop

Met het blok Knop voeg je een button of knop toe aan je nieuwsbrief. Onder de tab Inhoud kun je de tekst en link plaatsen, of een link naar een bestand plaatsen. 

Onder de tab Vormgeving kun je onder meer de grootte, kleur, rand en opmaak van de knop bepalen. Hierbij kun je ook kiezen voor een aangepaste weergave op desktop en mobiel. Daarnaast kun je aangeven of je het blok wil verbergen in de weergave op desktop en/of mobiel, of je de vormgeving wil kopiëren naar alle andere knoppen (of, als dit in een kolom staat, alleen in dat kolommenvak) en of je de opmaak wil gebruiken als standaard voor nieuwe knoppen die je plaatst.

Onder de tab Instellingen bepaal je tot slot de positie van de knop.

9. Inhoud

Blok Inhoud

Met het blok Inhoud plaats je automatisch een inhoudsopgave in je nieuwsbrief. Hierin worden automatisch alle titels geplaatst die je hebt ingevoerd in een Tekstblok en een Titelregel. Als je een titel niet wil tonen in de inhoudsopgave, dan ga je naar het blok waar die titel staat, ga je (links op het scherm) naar de tab Instellingen en selecteer je 'Verberg in inhoudsopgave'. 

Onder de tab Vormgeving bepaal je de opmaak van de tekst, het vak en de buitenkant voor de weergave op desktop en de weergave op mobiel. Daarnaast kun je aangeven of je de inhoudsopgave wil verbergen in de weergave op desktop en/of mobiel, of je de vormgeving wil kopiëren naar mogelijke andere (inhoudelijke identieke) inhoudsblokken en of je de opmaak wil gebruiken als standaard voor nieuwe knoppen die je plaatst.

10. Sociale media

Met het blok Sociale media plaats je iconen en eventueel teksten die verwijzen naar jouw eigen social media. Dit blok is bedoeld om de ontvangers van je nieuwsbrief uit te nodigen om je te volgen. Onder de tab Inhoud selecteer je jouw sociale media door iconen toe te voegen via de knop 'Voeg medium toe' en de juiste url en tekst te plaatsen via de link 'Toon details'. Je kunt de volgorde van de iconen van volgorde veranderen door ze te slepen met het pijltjespictogram (links van het icoontje) of te verwijderen door te klikken op het kruisje rechts van het icoontje. 

Onder de tab Vormgeving bepaal je onder meer de grootte van de iconen en bepaal je de vormgeving van de tekst voor de weergave op desktop en de weergave op mobiel. Ook de opmaak van het vlak en de buitenkant kun je hier aanpassen. Daarnaast kun je aangeven of je dit blok wil verbergen in de weergave op desktop en/of mobiel, of je de vormgeving wil kopiëren naar andere social mediablokken en of je de opmaak wil gebruiken als standaard voor die je van dit type plaatst.

Onder de tab Instellingen bepaal je de plaatsing en positie van de iconen en kies je of en op welke manier tekst en iconen moeten worden getoond. Je kunt voor de weergave van de iconen kiezen uit vele verschillende sets met iconen.  

11. Delen 

Met het blok Delen kun je de webversie van de nieuwsbrief of een andere url door de ontvanger van jouw nieuwsbrief laten delen op social media. Onder de tab Inhoud selecteer je eerst welke link je wil laten delen (de webversie of een andere link), waarna in de nieuwsbrief automatisch een link wordt gegenereerd waarmee jouw relaties de nieuwsbrief of url kan delen via eigen social media. Je kunt dit goed terugzien en controleren via de Preview-functie.

Onder de tab Vormgeving en Instellingen heb je daarbij soortgelijke mogelijkheden als in het blok Social media. 

Nog steeds hulp nodig? Neem contact met ons op Neem contact met ons op