Rollen: verwerkingsverantwoordelijke en verwerker

Organisaties schakelen vaak andere organisaties in om persoonsgegevens voor hen te verwerken. Bijvoorbeeld door de verzending van nieuwsbrieven uit te besteden. Zo'n andere organisatie heet een verwerker. De organisatie die de verwerker inschakelt, is de verwerkingsverantwoordelijke.

De verwerkingsverantwoordelijke bepaalt de doeleinden waarvoor en de middelen waarmee persoonsgegevens worden verwerkt. Als jouw organisatie beslist 'waarom' en 'hoe' persoonsgegevens worden gebruikt, dan is zij de verwerkingsverantwoordelijke. 

Hoe

Het is noodzakelijk dat de rolverdeling rondom gegevensverwerking en de bijbehorende rechten en plichten duidelijk zijn. Dit om aannames en vergissingen te voorkomen. De gezagsverhouding en afspraken hebben we expliciet gemaakt en vastgelegd in een verwerkersovereenkomst

Klant

Het is de verantwoordelijkheid van de verwerkersverantwoordelijke om in Laposta geen andere data dan overeengekomen in de verwerkersovereenkomst op te slaan. 

Laposta

Wij zien op grote lijnen toe of er sprake is op de verwerking van meer persoonsgegevens dan we overeengekomen zijn. Laposta is nadrukkelijk niet geschikt om bijzondere persoonsgegevens te verwerken (denk aan medische gegevens, strafrechtelijke data, gegevens over religie, seksuele voorkeur of lidmaatschap politieke organisaties).

Nog steeds hulp nodig? Neem contact met ons op Neem contact met ons op