Bitcoin

Bitcoin is een vorm van elektronisch geld. Het is tevens de naam van de open source-software die is ontworpen om dit te gebruiken.

Net als met euro's en dollars kun je met bitcoins goederen en diensten kopen. Bitcoins betaal je via het internet. Dat gaat snel, nagenoeg anoniem en zonder transactiekosten (er is immers geen tussenkomst van een bank of andere instantie).
Voor het betalen met bitcoins heb je alleen een bitcoinadres en een actieve internetverbinding nodig. Aan het gebruik van bitcoins zijn geen beperkingen of voorwaarden verbonden.
Bij Laposta geloven we sterk in de toekomst van dit betaalmiddel. Vandaar dat je bij ons ook met bitcoins kunt betalen.
Bitcoins kunnen worden opgeslagen op je eigen computer, in de vorm van een digitale portemonnee (wallet), of worden beheerd door een derde partij (wallet service). Iedereen die beschikt over een bitcoinadres kan bitcoins naar een andere persoon versturen.
Het bitcoinprotocol is open source, wat betekent dat iedereen de code kan inzien en bijdragen. Open source maakt het ook kosteloos en door iedereen vrij te gebruiken. Het bitcoinnetwerk bestaat enkel uit mensen die bitcoins gebruiken. Deze decentrale opzet, in combinatie met een ijzersterke encryptie, maakt van de bitcoin een veilige en vrije munteenheid.
Bitcoins zijn uitstekend beveiligd. Elke transactie wordt opgeslagen in de zogenoemde blokketting waarin informatie staat over de accounts die betrokken zijn en hoeveel bitcoins zijn overgemaakt. Dit is een essentieel onderdeel van het systeem: op deze wijze kunnen mensen niet dezelfde munten opnieuw gebruiken. Bovendien is elke transactie voor iedereen zichtbaar.
Vooral in de Verenigde Staten en Canada nemen bitcoins een hoge vlucht. Eind 2013 zijn in Canada de eerste bitcoinpinautomaten geplaatst. Met deze pinautomaten kunnen bitcoingebruikers hun elektronische portemonnee opladen met bitcoins. In Amerika zijn er steeds meer (online) winkels, zoals het bekende TigerDirect.com en Overstock, waar je met bitcoins kunt betalen.
Maar ook in Nederland raken bitcoins in zwang; zo kun je binnenkort artikelen van NRC Handelsblad met bitcoins betalen.
Meer weten over bitcoins? Lees dit uitstekende artikel van Marc Andreessen.

Nog steeds hulp nodig? Neem contact met ons op Neem contact met ons op