Hoe werkt de editor bij een Joe?

Met een Joe beschik je bij het maken van je nieuwsbrief - in Stap 4 - over een speciale editor. Hoe werkt deze?

Bij oplevering van het ontwerp op maat

Samenstelling ontwerp

Je sjabloon bestaat uit een header (bovenkant) en een footer (onderkant). Hiertussen kun je naar eigen inzicht blokken inzetten en vullen. De header en footer kun je in de regel niet of slechts ten dele aanpassen. De tussenliggende blokken kun je geheel naar je hand zetten. Als je nog iets aan je header of footer gewijzigd wilt zien, moet dit door de ontwerper van je sjabloon gebeuren.

Blokken toevoegen, verwijderen en verplaatsen

Bij het maken van je nieuwsbrief kun je eenvoudig blokken toevoegen, verwijderen en verplaatsen. In Stap 4 vind je rechtsboven elk blok drie symbolen: 'pijltjes' voor verplaatsen, 'een plus' voor toevoegen en 'een kruis' voor verwijderen.

Tekst, koppen en afbeeldingen

In elk blok kun je op de tekst, kop of afbeelding klikken. Aan de linkerkant van je beeldscherm zie je vervolgens welke mogelijkheden je voor bewerking hebt.
Met de symbolen boven het tekstdeel van de editor kun je je tekst opmaken (vet drukken, cursiveren, lettergrootte bepalen, etc.). Met de 'plakfunctie' kun je ook tekst uit andere bronnen in je nieuwsbrief plakken. Aan je tekst kun je ook een tabel, links, bestanden en verwijzingen naar sociale media toevoegen. Met behulp van Relatievariabelen kun je je nieuwsbrief personaliseren. 
Achter de kop van een blok kun je een link plaatsen. Achter je afbeeldingen kun je een link en alt-tekst plaatsen.

Tekstblokken met vaste afbeelding

In sommige tekstblokken met afbeelding staat de grootte van de afbeelding vast. De ontwerper heeft dit bewust gedaan. Door de vaste grootte van de afbeelding straalt je nieuwsbrief meer rust uit.

Tekstblokken met schaalbare afbeelding

Soms zijn er in een sjabloon op maat tekstblokken met afbeeldingen, waarbij de grootte van de afbeelding schaalbaar is. In deze blokken kun je de afbeelding verwijderen, door te klikken op het kruis rechtsboven de afbeelding. Je blok wordt dan een gewoon tekstblok. Mocht je in dit blok weer een afbeelding terug willen plaatsen, dan kan dat via de link 'Maak de afbeelding zichtbaar', die onder het tekstdeel van de editor (aan de linkerkant op je beeldscherm) is verschenen.
De afbeelding in dit bloktype kun je schalen door de rechter benedenhoek van de afbeelding met je muis te verslepen.
Als je op de tekst van een blok met schaalbare afbeelding gaat staan, zie je aan de zijkanten van het blok een pijl naar links en rechts staan. Als je hierop doorklikt krijg je afwisselend de afbeelding links, rechts en over de volle breedte te zien.

Inhoudsopgave

Bij een sjabloon op maat kan een inhoudsopgave zitten. Als dit bij jou het geval is, kun je dit blok onder de header van je nieuwsbrief plaatsen. De kop van elk nieuw item in je nieuwsbrief wordt automatisch aan de inhoudsopgave toegevoegd.

RSS of Atom feeds

In het sjabloon kunnen één of meer RSS of Atom feeds worden opgenomen. Bij het laden van het sjabloon in de editor wordt de feed ingelezen en worden de aangegeven elementen getoond. Standaard worden alle in de feed aanwezige items getoond. In de editor verschijnt naast elk item een kruisje. Klikken daarop verwijdert het item. Zo kan snel een selectie worden gemaakt.

Bij volgende stappen wordt deze selectie bewaard. De selectie wordt weer overschreven als het sjabloon opnieuw geladen wordt; dan worden weer alle actuele items getoond.

Bij wijziging van de eerder opgeleverde Joe

Bij een kleine wijziging

Als de ontwerper achteraf een kleine wijziging in je ontwerp heeft doorgevoerd - maar de structuur van je sjabloon intact is gebleven - kun je het beste je sjabloon herladen. In Stap 4 klik je hiertoe - linksonder op je beeldscherm - op de link 'Herlaad sjabloon, bewaar inhoud'.

Bij een grote, structurele wijziging van een Joe

Als de ontwerper achteraf iets heeft veranderd in de structuur van je sjabloon - hij heeft achteraf bijvoorbeeld een extra blok toegevoegd - moet je een eerste keer je campagne helemaal opnieuw opbouwen. Dit doe je door op de pagina Campagnes > Overzicht een nieuwe campagne te starten en in Stap 3 het nieuwe sjabloon aan te vinken.
Belangrijk: bij structurele veranderingen aan je sjabloon kun je dus niet volstaan met het kopiëren van een oude campagne of het aanklikken van de link 'Herlaad sjabloon, bewaar inhoud' in Stap 4. Bij het maken van een kopie van een oude campagne wordt namelijk altijd het sjabloon gebruikt dat bij die campagne hoorde. (Dat kan niet anders; anders zou je problemen met de weergave van de inhoud van deze (gekopieerde) campagne kunnen krijgen.)

Nog steeds hulp nodig? Neem contact met ons op Neem contact met ons op