Hoe werkt de drag & drop-editor?

Twee belangrijke tips vooraf

Tip 1: gebruik Blokken en algehele opmaak

Voor het toevoegen van blokken en de opties voor algehele opmaak klik je in Stap 4 op de buitenkant van je nieuwsbrief. Aan de linkerkant van je beeldscherm krijg je vervolgens Blokken en algehele opmaak te zien.

Onder de tab Blokken en Algehele opmaak → Blokken staat een tiental blokken die je in je nieuwsbrief kunt slepen. Bij het slepen ('to drag') van een blok naar de rechterkant krijg je in je nieuwsbrief een gele lijn te zien. Tijdens het slepen kun je met je cursor de gele lijn verplaatsen. Het blok kun je loslaten ('to drop') onder de gele lijn. 

Onder de tab Blokken en Algehele opmaak → Algehele opmaak vind je tal van opties voor de algehele opmaak van de buitenkant, het middendeel en de randen van je nieuwsbrief. 

Als je op een blok in je nieuwsbrief klikt, kun je de inhoud, vormgeving en instellingen van dat blok aanpassen. Als je klaar bent met bewerken van het blok kun je op de knop Opslaan of Annuleren klikken. Hierna kom je weer in het overzicht van blokken terecht. Voor dit laatste kun je ook, zoals gezegd, klikken op de buitenkant van je nieuwsbrief.

Tip 2: experimenteer!

Door te experimenteren doorgrond je snel de editor. Wijzigingen maak je ongedaan door linksonder op je beeldscherm op de knop Annuleren te klikken.

Algemene werkwijze

Hieronder vind je de algemene werkwijze voor een sjabloon dat je helemaal zelf opbouwt. Gebruik je een van de kant-en-klare sjablonen? Dan kun je de onderstaande opbouw gebruiken om je sjabloon desgewenst aan te passen en je nieuwsbrief te vullen.

a. Geef je nieuwsbrief eerst structuur

Wij raden je aan eerst een aantal blokken in je nieuwsbrief te slepen. Daarmee geef je je nieuwsbrief structuur. Blokken kun je nadien nog verplaatsen, kopiëren of verwijderen (zie punt d.).

Blokken komen standaard onder elkaar te staan. Wil je meerdere blokken naast elkaar? Sleep dan eerst een kolommenblok in je nieuwsbrief. In het kolommenblok kun je vervolgens meerdere gewone blokken slepen.

b. Zorg daarna voor een algehele opmaak

Nadat je een aantal blokken in je nieuwsbrief hebt gezet, maak je de buitenkant, het middendeel en eventueel de randen van je nieuwsbrief op. Hiertoe ga je naar de tab Blokken en algehele opmaak → Algehele opmaak (zie Tip 1, hierboven).

c. Pas de inhoud en vormgeving van elk blok aan

Op elk onderdeel (blok) van je nieuwsbrief kun je klikken. Je krijgt aan de linkerkant van je beeldscherm dan de opties te zien waarmee je de inhoud, vormgeving en instellingen van het blok (verder) kunt aanpassen. Via de tab Vormgeving van het blok kun je de opmaak van het blok laten afwijken van de door jou ingestelde algehele opmaak (zie punt b.)

d. Voeg extra blokken toe, verplaats of verwijder ze

Als je over je nieuwsbrief muist, zie je bovenaan elk blok een grijze balk. Hierin vind je icoontjes voor het verplaatsen, kopiëren en verwijderen van het blok.

Bij een kolommenvak vind je deze opties aan de linkerkant van het vak, in een groene verticale balk. De icoontjes in de grijze balken van een kolommenvak hebben betrekking op het verplaatsen, kopiëren en verwijderen van het betreffende blok ín het kolommenvak.

e. Pas de preheader en footer aan

Boven- en onderaan je nieuwsbrief vind je de preheader en footer. De inhoud en vormgeving van beide pas je aan door in je nieuwsbrief op dit onderdeel te klikken.

f. Test je nieuwsbrief met Preview en Testmail

Bovenaan je beeldscherm vind je de knoppen Preview en Testmail. Als je op Preview klikt, zie je hoe je nieuwsbrief er voor je relaties uit komt te zien. Met Testmail kun je je nieuwsbrief ter controle aan jezelf en een paar anderen toesturen.

g. Sla een goed en bruikbaar sjabloon op

Als je tevreden bent over de structuur en vormgeving van je nieuwsbrief, kun je je (nieuwsbrief als) sjabloon opslaan. Hiertoe klik je bovenaan je beeldscherm op de knop Bewaar als sjabloon. Door je sjabloon op te slaan, krijg je deze een volgende keer (in Stap 3) aangeboden als een Voorbereid sjabloon.

h. Ga door naar Stap 5

Helemaal tevreden? Je nieuwsbrief ook gecontroleerd via een of meerdere testmails? Klik dan bovenaan je beeldscherm op de knop Naar stap 5.

Nog steeds hulp nodig? Neem contact met ons op Neem contact met ons op